Senaste inläggen

Av judi - 23 april 2015 19:24

Amyotrofisk lateralskleros (ALS) Uttalande

FDA  uppmanar Genervon att publicera  alla data från deras nyligen avslutade studie för att möjliggöra en mer välgrundad diskussion av resultaten bland försök på ALS bland berörda parter.


Ett sådant uttalande  bör omfatta de i förväg specificerade kliniska utfallsmått enligt bedömning på förändring från baseline observationer som togs strax före randomisering till läkemedel eller placebo.


Sådana uppgifter ger den starkaste grunden för att bedöma om läkemedelsrelaterade förändringar har skett i effekt och säkerhets parametrar på ALS -sjuka i studien.


Läs Mer här

http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm443242.htm

Av judi - 19 april 2015 17:45

Enligt en färsk undersökning, kan en allvarlig neurologisk sjukdom ALS och gluten intolerans kopplas ihop 
 
Expertrapporten visar glutenintolerans  utan celiaki finns. 
 
Ett överraskande resultat från en studie utförd i Tel Aviv Medical Center.Visar på en koppling mellan gluten känslighet och ALS Forskarna påpekar dock att kopplingen till ALS sjukdomen ev.  gäller bara för vissa patienter. 

 
Amyotrofisk lateralskleros eller ALS är en progressiv neurologisk sjukdom som degenererar de motoriska nerverna så att de gradvis förstörs .Sjukdomen leder till döden i genomsnitt 3-5år från starten av symptom. Finland har ca ALS 350-400 personer som lever med ALS ,varje år insjuknar cirka130 personerper . 

 
studien undersökte bland annat hur kroppen producerar coeliacs TG2- antikroppsproduktion. Denna antikropp genereras om en Celiakier  äter gluteninnehållande livsmedel. 
 
Försöksledaren Vivian E. Drory varnar  ALS-patienter från att göra sig själv till försöks patienter med glutenfri kost Enligt Droryn är det inte värt att ta pröva med glutenfri kost, eftersom slutresultatet kan bli en obalanserad kost. En balanserad kost är för en ALS patienten särskilt viktig. 
 
kopplingen eller sammanträffandet är inte samma som ett resultat och detta från endast en studie. Enligt Droryn bör vi vänta oss flera resultat skall uppnås minst två år. 

Glutenkänslighetens existens 

 
 
Gastroenterologen Katri Kaukinen karakteriserar i pronutritionist.com:nintervjun att glutenfri kost rent av skapar stora rubriker /skandal i det sociala nätverket.  

Kaukinen berättar att för ett tag sedan beslutade en grupp Celiakiforskare och gastroenterologer från hela världen att ta reda på  om gluten  känslighet verkligen finns och vilka sjukdomar som är kopplade till detta samt att klassificera dessa  

 
Utifrån denna studie visar det att enligt Expert rapporten visar att glutenintolerans utan påverkan som celiaki finns. Det innebäratt personen kan lida av gastrointestinala symptom=magbesvär  av gluten med spannmål, även om han inte har celiaki.

 

Hur stor glutenkänslighetens  prevalens är , vet man inte riktigt , det finns ingen riktig förklaring, men enligt experter uppskattar man att det är förmodligen lika många  som med celiaki. Personer med Celiaki är  en eller två personer på hundra. Det är också visat att hos äldre, kan glutenkänslighet öka . 

Magazine Duodecim Medical Journal, enligt experter,verkar det som glutenkänsligheten är lika vanlig som celiaki. Läkaren bör informera patientenenligt artikeln glutenintollernas ha ett samband ett vanligt symptom där minskningen av spannmålsprodukter kan hjälpa. 
 
Källor:Reuters,Duodecim,JAMA,pronutritionist.com 
 
HeljäSALONEN 


hittat Här

Av judi - 17 april 2015 18:44

 Vi trodde det skulle vara en klar skillnad mellan grupperna, eftersom hjärtinfarktpatienterna aldrig utsatts för någon syrebrist i hjärnan.


Men de hade faktiskt tecken på lindriga hjärnskador i nästan lika hög grad som hjärtstoppspatienterna, säger Tobias Cronberg, docent vid Lunds universitet och överläkare vid neurologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund.


Forskarna tror därför att det är de riskfaktorer som är gemensamma för olika slags hjärtpatienter, t.ex diabetes, högt blodtryck och höga blodfetter, som förklarar mycket av de kognitiva problemen.


Att dessa riskfaktorer ökar risken för demens är känt från andra studier.

–  Slutsatsen blir att om vi ska hjälpa hjärtstoppspatienterna på ett bra sätt ska vi inte bara rädda dem till livet, utan också se till att de tar tag i de här riskfaktorerna genom t.ex bättre kost och mer motion. Annars riskerar de att vara på väg mot demens, menar Tobias Cronberg.

LÄS MER HÄR


http://www.vetenskaphalsa.se/problem-med-tankeformagan-vanligt-efter-hjartstopp-och-hjartinfarkt/

Av judi - 16 april 2015 06:30

Anna Häggmark förklarar att ett av de tre proteinerna, vid namn NEFM, är en strukturell komponent i nervcellerna i både det perifera och det centrala nervsystemet.


Om proteinet återfinns i blodplasman kan det vara en indikator på att nervtrådar har dött.

RGS18 är ett signalprotein. En ökad mängd av detta protein i blodet kan tyda på att det läckt ut från förtvinad muskelmassa kopplat till en ALS-diagnos.


Studien visar vidare att förekomsten av det tredje proteinet vid namn SLC25A20 även det kan vara en länk till sjukdomen.


För patientmaterialet står forskningsgruppens samarbetspartner på Medical University of Warsaw i Polen och studien är baserad på blodplasma från 367 ALS-patienter och 101 friska personer. Förekomsten av 278 proteiner har analyserats med hjälp av 352 antikroppar från Human Protein Atlas-projektet.


– Så vitt vi vet så är detta den mest omfattande blodplasmastudien som gjorts inom ramen för ALS när det kommer till antalet patienter, säger Anna Häggmark.



Hittat Här

http://www.mynewsdesk.com/se/kth/pressreleases/forskningsframsteg-i-kampen-mot-sjukdomen-als-1142078

Av judi - 15 april 2015 06:30

Konsumtion av fet yoghurt, fil och ost var kopplad till minskad risk för typ 2-diabetes med så mycket som en femtedel, visar ny forskning från Lunds universitet. Hög köttkonsumtion var däremot kopplad till en ökad risk.


Resultaten som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften “American Journal of Clinical Nutrition” är i linje med tidigare matvanestudier som indikerat samband mellan hög konsumtion av mejeriprodukter och minskad risk för typ 2 diabetes.


Däremot utmärker sig denna nya studie genom att det var de som åt just feta mejeriprodukter som hade minskad risk.


– De som åt mest feta mejeriprodukter hade 23 procent lägre risk att insjukna i typ 2-diabetes jämfört med de som åt minst. Hög köttkonsumtion var kopplad till ökad risk för typ 2-diabetes oberoende av köttets fetthalt, säger Ulrika Ericson som gjort studien.


Läs Mer Här

http://www.vetenskaphalsa.se/livsmedlet-viktigare-an-fetthalten-for-typ-2-diabetes/

Av judi - 14 april 2015 10:08

Insatser kan förbättra livsvillkoren

En betydande del av den sämre hälsan beror inte på funktionsnedsättningen i sig, utan kan troligen förklaras av välkända riskfaktorer för ohälsa kopplade till livsvillkor.


Man ser att personer med funktionsnedsättning förvärvsarbetar i mindre utsträckning och detta är särskilt utmärkande bland kvinnor.


Det är också en högre andel personer med funktionsnedsättning som känner oro att förlora arbetet. De anger också i större utsträckning att de saknar ekonomisk marginal och har låg inkomst.


hittat här

http://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2015/mars/samre-halsa-hos-personer-med-funktionsnedsattning/


  

Alla kan bli vinnare ifall vi ändrar på synsättet i samhället på vem som kan arbeta och vem som inte kan arbeta.


Detta är och förblir en av de största utmaningar vi har i samhället just nu att se till att alla betraktas som individer som kan bidraga till det allmänna samhälls nytta och ha en riktig inkomst

Det finns förslag på flexjobb som jag tycker att de styrande i landet nämligen poitikerna skall titta närmare på 


läs mer här

http://www.neuroforbundet.se/opinion/orforandebloggen/nya-losningar-kraver-nya-tankesatt/



Fyll i enkäten


http://www.flexjobb.nu/


Av judi - 11 april 2015 06:30

Sjukliga ansamlingar av proteinmolekyler är något som als har gemensamt med andra hjärnsjukdomar som alzheimer och parkinson.

 

Vi håller nu på att utveckla antikroppar mot de skadliga proteinklumparna som kan injiceras i patientens blod för att förhindra hopklumpningen och förhoppningsvis bromsa sjukdomen, säger Peter M Andersen.


 Forskargruppen har bland annat tagit fram en antikropp som specifikt binder till SOD1-aggregat. Förhoppningen är att antikropparna ska kunna neutralisera det felveckade SOD1-proteinet och förhindra spridning.

 

Varför man gör denna satsning på klinisk forskning nu förklarar Peter Wallenberg Jr, ordförande i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse så här i ett pressmeddelande:


Hittat Här


 https://www.wallenberg.com/kaw/gar-det-att-bromsa-nervdoden-vid-sjukdomen-als

Av judi - 10 april 2015 06:30

Effekten av folsyra på hjärt-kärlsjukdomar har tidigare undersökts i flera studier, både observationsstudier och randomiserade studier, men har inte kunna ge något entydigt svar. I den här nya stora studien är resultaten klara, med avseende på skyddseffekter för stroke.


Resultaten presenterades på den nyligen avslutade årliga kongressen för American College of Cardiology, och publicerades samtidigt i JAMA.


I en ledarkommentar till artikeln skriver två amerikanska experter att resultaten är så positiva att det vore oetiskt att göra om studien, eftersom den relativt billiga folsyrasupplementeringen ger en så stor skyddande effekt mot stroke.


Experterna menar att den strokeskyddande effekten troligtvis också finns hos personer med normalt blodtryck, och att folsyra skulle ge skyddseffekter i de delar av världen där man har låga folatvärden, till exempel Skandinavien och Kina.


Hittat Här

http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/03/18/folsyra-reducerar-strokerisk/


LIVET MED ALS

SPRÅK

Fråga mig

121 besvarade frågor

MENY

Sök i bloggen

ARKIV

GÄSTBOK

Senaste inläggen

Besöksstatistik

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards