Alla inlägg under augusti 2019

Av judi - 8 augusti 2019 20:56

Optimera kosten för ALS-patienten: En näringsläkares åsikt
Nedan följer några dietrekommendationer:


Fibrer: Att öka kostfiber sänker inflammationen och främjar tarmens hälsa. Viktiga tarmhormoner inkluderar ghrelin, som stimulerar aptiten när tarmen fungerar korrekt.


Vitamin B12: Detta är ett vattenlösligt vitamin som spelar en viktig roll i nervsystemets homeostas. Kliniska studier har visat att administrering av en hög dos B12 i musklerna inom 12 månader efter symptom börjar bromsar upp progressen och förlänger överlevnaden.


Karnitin: Detta är en nödvändig antioxidant som skyddar mot oxidativ stress och skador. Karnitin finns i röda köttkällor samt kyckling, mjölk, bönor, avokado, mjölk och fisk.


Enteral nutrition: Hypercaloric utfodring genom en gastrostomi (PEG) när den placerades tidigt hos patienter med dysfagi (svårigheter att svälja) har visat sig öka överlevnaden.


Näringsoptimering spelar en nyckelroll i livskvalitet och överlevnad i ALS. Många faktorer bidrar till att optimera näring från ett fysiskt och fysiologiskt perspektiv. Tyngdpunkten på antioxidantterapi, komplettering och riktade makronäringsämne dietplaner har potential att påverka behandlingsförloppet positivt; dock måste det övervakas av en läkare.

 

När man utformar en diet för ALS, rekommenderas en kaloririk diet totalt sett;emellertid disskuteras från viken källa man skall ta kalorierna från .

Vissa föreslår en diet med mycket kolhydrater, medan andra rekommenderar en diet med mycket fett.

Skillnaden är energikällan som används för dagliga aktiviteter och för organfunktion.

 

Några studier har genomförts om vilken makronäringsämne som ger den största framgången, men resultaten har varit motstridiga.


Eftersom näring har tagit rampljuset som en viktig faktor i sjukdomens utveckling och livskvalitet, har nutraceuticals och kosttillskott blivit mer och mer populärt.

 

Nutraceuticals är vitaminer, mineraler, örter eller växtbaserade livsmedel som är avsedda att komplettera kosten genom att öka det totala dietintaget och därmed höja individens hälsa.

 

Hittat Här

https://alsnewstoday.com/2019/08/01/optimizing-diet-als-patient-nutritionists-view/

 

 


Makronäringsämnen är


  • Kolhydrater
  • Protein
  • Fett
  • Vatten


Mikronäringsämnen är

  • Vitaminer
  • Mineraler

 

Av judi - 8 augusti 2019 20:37

Djurstudier kopplar inaktivering av autofagigen ATG7 till start av ALS, FTD

Inaktivering av ATG7, en av generna som kontrollerar autofagi - en process där celler bryter ned eller återvinner komponenter som är skadade eller inte längre behövs - är kopplade till uppkomsten av amyotrofisk lateral skleros (ALS) och frontotemporal demens (FTD), enligt en studie.
Resultaten från studien, "Upregulation of ATG7 dämpar motorisk neuron dysfunktion i samband med utarmning av TARDBP / TDP-43," publicerades i Autophagy.

 

ALS och FTD är neurologiska störningar som kännetecknas av den progressiva ansamlingen av TDP-43 (även känd som TARDBP), ett protein som normalt binder och stabiliserar RNA, inuti cytoplasma (materialet som finns i celler) i nervceller, åtföljt av en gradvis utarmning i kärnorna (där cellernas genetiska information  lagras).

 

Hittat Här

https://alsnewstoday.com/2019/08/06/inactivation-of-the-autophagy-gene-atg7-linked-to-the-onset-of-als-ftd/

Av judi - 8 augusti 2019 19:59

Underviktiga ALS-patienter har ökad  risk för sämre prognos  vid senare stadier av sjukdomen,enligt  studie

Att vara underviktig när man får "PEG" undestödjande intag av mat som amyotrofisk lateral skleros (ALS) sjuk så ökar risken  för dåliga resultat i senare stadier av sjukdomen, har en italiensk studie funnit.


Studien, "Näringsprognostiska faktorer för överlevnad hos amyotrofisk lateral sklerospatienter genomgick perkutan endoskopisk gastrostomi-placering," publicerades i tidskriften Amyotrophic Lateral Sclerosis och Frontotemporal Degeneration.

ALS kännetecknas av degeneration av nervceller, vilket resulterar i muskel- och motorneuroninsufficiens i de tidiga stadierna och svårigheter att tala, svälja och andas när sjukdomen fortskrider.

 

För att förhindra undernäring kan patienter behöva perkutan endoskopisk gastrostomi (PEG), en procedur där ett matningsrör placeras direkt i magen.Röret hjälper till att leverera näringsämnen och hjälper till att uppehålla näringstillförseln hos patienter som har svårt att äta och svälja.

I studien (NCT03487536) undersökte forskare från University of Bari i Italien potentiella faktorer som kan vara användbara för att förutsäga patientens resultat efter PEG-implantation.
Teamet granskade de kliniska register över 47 ALS-patienter som genomgick magrörsplats mellan 2006 och 2015 på universitetssjukhuset.

 

Enligt BMI ansågs 13 patienter som underviktiga, 26 hade normalvikt och åtta var överviktiga eller feta.Trots deras viktskillnader uppvisade alla patienter liknande kolesterolnivåer.


Analys av kroppssammansättning bekräftade att deltagarna i undervikt hade signifikant lägre kroppscellmassaindex (BCMI) och fettmassindex jämfört med överviktgruppen.Vävnadsreaktivitet och resistens (fasvinkel, bestämd genom bioelektrisk impedansanalys) visade signifikanta skillnader mellan de tre grupperna, med underviktiga patienter som visade lägre värden.

 


Sammantaget fann teamet att underviktiga patienter hade 3,37 gånger högre risk för dödsfall jämfört med patienter med normal vikt efter att ha justerat för ålder vid symptom början.Överviktiga / överviktiga patienter visade sig ha en 2,27 gånger högre risk för dödsfall jämfört med deltagarna i normalvikt, men denna skillnad ansågs inte statistiskt signifikant.

Att vara äldre vid sjukdomsdebut är en ytterligare försämrad faktor för överlevnad .

Hittat Här

https://alsnewstoday.com/2019/08/07/underweight-linked-to-poorer-outcome-at-later-stages-of-als/

 

 


LIVET MED ALS

SPRÅK

Fråga mig

121 besvarade frågor

MENY

Sök i bloggen

ARKIV

GÄSTBOK

Senaste inläggen

Besöksstatistik

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards